Surveillance van acute luchtweginfecties: epidemiologisch rapport seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 - Clara Mazagatos; Sébastien Fierens; Mathil Vandromme; Claire Brugerolles; Yves Lafort; Natalia Bustos Sierra; Sven Hanoteaux; Milena Callies; Léonore Nasiadka; Raphael Janssens; Marjorie Fonnesu; Simon Couvreur; et al. (Sciensano, 2025)
Dit verslag presenteert de resultaten van de surveillance van acute luchtweginfecties in België voor de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024. De periode waarop dit verslag betrekking heeft, wordt gekenmerkt door de overgang van de pandemische fase naar de post-pandemische fase van COVID-19. Tijdens deze periode onderging de surveillance van acute luchtweginfecties aanzienlijke veranderingen. Sommige systemen die specifiek ontworpen waren voor de bewaking van COVID-19 tijdens de pandemie werden stopgezet, terwijl andere werden aangepast om ook buiten de SARS-CoV-2-surveillance te kunnen worden gebruikt. De terugkeer van seizoensgriep, RSV en andere ziekteverwekkers van de luchtwegen in de seizoenscirculatie, naast SARS-CoV-2, vereist een uitgebreide en geïntegreerde aanpak van de surveillance van deze infecties in België. Dit rapport wil een overzicht geven van de surveillance-indicatoren tijdens deze overgang, om het grote publiek te informeren en feedback te geven aan de verstrekkers van surveillancegegevens en volksgezondheidsautoriteiten op regionaal en nationaal niveau in België. De gepresenteerde resultaten kunnen bijdragen aan het bewustzijn van en de deelname aan surveillance en kunnen besluitvormers helpen bij hun inspanningen om zich voor te bereiden op toekomstige seizoenen van luchtweginfecties.
Keywords: acute luchtweginfectie; COVID-19; Griep; ILI; INFLUENZA; RSV; SARI; SARS-CoV-2; Surveillance