Nationale voedselconsumptiepeiling | Procedure voor toegang tot de gegevens

Last updated on 30-11-2022 by Marinka Vangenck

De database van de Belgische Nationale Voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 is beschikbaar voor externe gebruikers. Op deze pagina vindt u alle informatie over de procedure om toegang tot de gegevens te verkrijgen.

De database van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 bevat gecodeerde gegevens over de inname van voeding en voedingsstoffen, de voedingsgewoonten, de lichaamsbeweging, het sedentair gedrag en de kenmerken van de sociaal-demografische achtergrond van een representatieve steekproef van ongeveer 3000 inwoners van België.

Raadpleeg de handleidingen van de database uit 2014-2015 voor meer informatie over de beschikbare variabelen, en hoe ze opgebouwd zijn:

Om de database van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 in handen te krijgen, moet u een vergoeding betalen. U kunt het bedrag van de vergoeding opvragen door een e-mail te verzenden naar fcs@sciensano.be.

Aanvraagprocedure

U kunt twee versies van de database verkrijgen:

  1. een gepseudonimiseerde database, waarvoor toestemming nodig is van de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité
  2. een geanonimiseerde dataset, waarvoor geen toestemming nodig is van de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité.

De procedure voor beide opties wordt hieronder beschreven.

De gepseudonimiseerde database raadplegen

De gegevens van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 vallen onder de wet van 8 december 1992 voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (de Privacywet) en het uitvoeringsbesluit ervan van 13 februari 2001. Deze gegevens kunnen alleen aan derden ter beschikking worden gesteld na goedkeuring van een beraadslaging door de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité. 

De procedure om de gepseudonimiseerde gegevens te verkrijgen, is de volgende: 

De gegevens kunnen per module worden opgevraagd. In punt 6 van de toelatingsaanvraag is het daarom voldoende om aan te geven welke modules vereist zijn, en om de relevantie van de informatie in het kader van het onderzoek te verantwoorden. Voor elke module of variabele moet uitvoerig worden aangetoond dat de informatie nodig is voor het voorgestelde onderzoek. Een vage of te algemene verantwoording wordt niet aanvaard. In de bijlage op het einde moeten ook alle variabelen van de gevraagde modules worden vermeld. De kamer sociale zekerheid en gezondheid zal controleren of de gevraagde variabelen in verhouding staan tot de doelstellingen van het onderzoek.

De aanvraag moet per e-mail (ivc@mail.fgov.be) worden ingediend bij het Informatieveiligheidscomité.

Voor meer informatie over de beraadslagingen van de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité kunt u terecht op de website van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

  1. Dien eerst een aanvraag voor het gebruik van de gegevens in bij Sciensano met behulp van dit formulier.
  2. Daarna ontvangt u van ons een Bestand ontwerpovereenkomst voor de overdracht van gegevens tussen alle partijen (Sciensano, de FOD Volksgezondheid en de aanvrager). Aspecten die onder deze overeenkomst vallen, zijn onder meer de vergoeding, de wijze van levering, de veiligheidsmaatregelen, de duur van de beschikbaarheid van de gegevens, de rapportage van de onderzoeksresultaten, de intellectuele eigendom en de verantwoordelijkheden van alle partners.
  3. Dien een aanvraag voor een nieuwe beraadslaging door de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité in met behulp van het daartoe bestemde Microsoft Office-documentpictogram modelformulier. Op dit formulier heeft Sciensano een aantal aspecten met betrekking tot de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 van tevoren ingevuld (in het blauw). Deze aanvraag moet ook ten minste de volgende bijlagen bevatten:
    1. de projectdoelstelling die wordt nagestreefd in het kader van de overeenkomst tussen de aanvrager en Sciensano / de FOD Volksgezondheid 
    2. de lijst met de gevraagde variabelen. U kunt daartoe de 2 handleidingen van de dataset (PDF-pictogram voedselconsumptie + PDF-pictogram algemeen) van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 gebruiken
    3. de PDF-pictogram informatiebrochure die naar de geselecteerde personen werd verzonden, en waarin uitdrukkelijk werd vermeld dat de gegevens van de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling uit 2014-2015 door verschillende instellingen (waaronder universiteiten en onderzoekscentra) kunnen worden gebruikt
    4. een ‘small cell risk analysis’; dit is nodig om ervoor te zorgen dat er geen heridentificatie mogelijk is door bepaalde gegevens samen te voegen. Een dergelijke risicoanalyse werd uitgevoerd voor de totale dataset en zou dus geldig zijn voor een subset van de database
    5. de ontwerpovereenkomst voor de overdracht van de gegevens tussen Sciensano / de FOD Volksgezondheid en de aanvrager.
  4. Na goedkeuring door de kamer sociale zekerheid en gezondheid kunt u een kopie van de goedgekeurde beraadslaging naar Sciensano verzenden (per e-mail naar fcs@sciensano.be), samen met de door de aanvrager elektronisch ondertekende overeenkomst voor de overdracht van gegevens met Sciensano / de FOD Volksgezondheid.
  5. Sciensano legt de overeenkomst ter goedkeuring voor aan de FOD Volksgezondheid, aangezien die laatste mede-eigenaar is van de gegevens.
  6. Na goedkeuring door de FOD Volksgezondheid bezorgt Sciensano u dan een origineel exemplaar van de overeenkomst (ondertekend door alle partijen) en de factuur.
  7. U ontvangt per e-mail een downloadlink die toegang verleent tot een beveiligde website waar u de gevraagde gegevens kunt downloaden. 

De geanonimiseerde database raadplegen

Een andere mogelijkheid (met name voor de evaluatie van de blootstelling aan risico’s) bestaat erin om zonder procedure een geanonimiseerde dataset aan te vragen via de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het Informatieveiligheidscomité.

Deze dataset bevat, naast consumptiegegevens over voeding en supplementen (d.w.z.: 24-uurs recalls die gekoppeld zijn aan voedingsmiddelentabellen + voedselfrequentievragenlijst), alleen de volgende persoonsgegevens:

  • leeftijd
  • geslacht
  • provincie
  • opleidingsniveau
  • zwangerschap/borstvoeding
  • lengte
  • gewicht
  • buikomtrek. 

De procedure om de geanonimiseerde gegevens te verkrijgen, is dezelfde als de procedure die hierboven wordt beschreven, maar dan zonder stap 3 en met gebruikmaking van dit aanvraagformulier. Voor de gegevensuitwisseling wordt een afzonderlijke versie van de Bestand overeenkomst voor gegevensoverdracht gebruikt.

 

Nog vragen? Neem dan contact op met het VCP-team. 

Meer informatie over de nationale voedselconsumptiepeiling

QR code

QR code for this page URL