Betere bescherming van bestuivende insecten op komst

Gepubliceerd op: 
donderdag, 3 maart 2022
Last updated on 3-3-2022 by Cassandre Dugailliez

Bestuivers zoals (wilde) bijen, zweefvliegen en vlinders zijn essentieel voor onze ecosystemen, de voedselproductie en het welzijn van de mens. Sciensano werkte mee aan een nieuwe nationale strategie die deze bestuivers beter wil beschermen.

De bestuivende insecten staan onder druk. Zo hebben bijen, die onder meer voor de bestuiving van fruit en groenten essentieel zijn, de laatste jaren erg te lijden onder een aantal ziekten. Als nationaal referentielabo voor bijenziekten voert Sciensano de diagnose uit van ziektes in honingbijen om zo de verspreiding van deze ziektes te beperken. Bekende voorbeelden zijn Amerikaans en Europees Vuilbroed.

Ziekte is niet het enige probleem waar bestuivers mee te kampen hebben. Ook factoren zoals het gebruik van pesticiden, de vernietiging van hun habitat en de klimaatverandering vormen een belangrijke bedreiging. Daarom werkte Sciensano mee aan het ontwikkelen van een nationale strategie die deze bestuivers een betere toekomst wil bieden.

Met deze nationale bestuiversstrategie willen de regionale en federale overheden tegen 2030 het aantal soorten wilde bestuivers waarvan de populatie afneemt met de helft verminderen en het aantal soorten dat aangroeit met 50% verhogen ten opzichte van 2019. Daarvoor wordt onder meer gemikt op een reeks bestuiversvriendelijke praktijken in de land- en tuinbouw, een betere samenhang tussen beleidsmaatregelen in de landbouw- en de milieusector, en een nauwe samenwerking tussen boeren en tuinders, imkers, natuurbeschermingsorganisaties en landbouworganisaties. Verder beoogt de nieuwe strategie ook het vergroten van de kennis over de toestand en de oorzaken van de achteruitgang van bestuivers.

Meer informatie over de nationale bestuiversstrategie vindt u in het persbericht van de nationale werkgroep Bestuivers. 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL