Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van salmonellose, identificeert de besmettingsbronnen, controleert producten, bewaakt de evolutie van salmonellose in België en bestudeert de gevoeligheid van Salmonella-bacteriën voor antibiotica.

Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie. Het naleven van bepaalde hygiënische regels, in het bijzonder bij het bereiden, koken en bewaren van voedsel, kan salmonellose voorkomen.
Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie, die wordt veroorzaakt door bacteriën van het type Salmonella.
Salmonellose wordt meestal veroorzaakt door de consumptie van voedsel afkomstig van besmette dieren dat rauw of te kort gegaard wordt gegeten.
Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroenteritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septicemie of meningitis.
Deze infecties komen vaker voor in de zomer, tijdens de periode van feesten en barbecues, wanneer levensmiddelen lang op kamertemperatuur blijven staan.
WIST JE DAT? Voedseltoxi-infecties (VTI) een benaming is voor wat in de volksmond ‘voedselvergiftiging’ wordt genoemd. Er zijn eigenlijk 2 soorten voedseltoxi-infecties:
De Salmonella-bacteriën besmetten vooral het spijsverteringskanaal bij de mens en veroorzaken gastro-enteritis.
De symptomen verschijnen 6 tot 72 uur na het inslikken van de bacteriën:
Salmonellose duurt gemiddeld 4 tot 7 dagen en geneest meestal zonder behandeling. Bij kwetsbare personen kan salmonellose ernstigere complicaties veroorzaken, zoals septicemie (bloedinfectie) en meningitis (infectie van het hersenvlies).
Buiktyfus en paratyfus worden veroorzaakt door specifieke types van Salmonella, die voorkomen in endemische gebieden buiten Europa. Ze worden opgelopen tijdens reizen naar endemische landen en veroorzaken andere (meer ernstige) symptomen.
De Salmonella-bacterie wordt via orale weg op de mens overgedragen:
In zeldzame gevallen kan salmonellose ook worden overgedragen:
Salmonella is een bacterie die vooral wordt overgedragen via de voeding. Om transmissie te voorkomen, moeten de hygiënische voorschriften strikt worden gevolgd, met name bij het bereiden, garen en bewaren van voedsel.
De arts neemt een staal van de stoelgang van de patiënt en stuurt dit naar een laboratorium voor een kweek (coprokweek). Als de bacterie in de stoelgang wordt geïsoleerd, is de diagnose bevestigd.
Het laboratorium stuurt de humane bacteriestam naar de dienst Bacteriële ziekten van Sciensano, die het vergelijkt met de uit voedsel afkomstige stammen vooraleer de infectiebron te bevestigen.
De diagnose van buiktyfus en paratyfus wordt bevestigd door de isolatie van de bacteriën in het bloed of in de stoelgang van de patiënt.
WIST JE DAT? Salmonellose meestal spontaan na enkele dagen geneest. Daarom zullen maar heel weinig mensen met salmonellose een arts raadplegen. De cijfers van gediagnosticeerde gevallen van salmonellose in België geven dus niet het werkelijke aantal gevallen van salmonellose weer.
Iedereen kan salmonella krijgen, maar bij sommige kwetsbare of zwakke mensen kan de ziekte verergeren als gevolg van uitdroging door diarree of als gevolg van invasieve salmonellose:
WIST JE DAT? Mensen die maagzuurremmers of antibiotica nemen, ondervoed zijn of aan bepaalde ziekten (achloorhydrie of hypochloorhydrie, kanker) lijden, bijzonder gevoelig kunnen zijn voor Salmonella.
Salmonellose is meestal een goedaardige ziekte waarvoor geen bijzondere behandeling is vereist. Men moet wel goed opletten dat men voldoende vocht opneemt door veel water te drinken.
Invasieve salmonellosen bij risicopersonen worden behandeld met antibiotica.
Buiktyfus en paratyfus worden altijd behandeld met antibiotica.
Door het overmatige gebruik van antibiotica bij de mens maar ook bij dieren, hebben verschillende Salmonella-stammen resistentie voor meerdere antibiotica ontwikkeld. De resistente bacteriën van een dier kunnen via de voeding bij de mens terechtkomen en een moeilijk te behandelen voedselvergiftiging veroorzaken.
Op dit moment zijn de eerstelijnsantibiotica die bij salmonellose worden voorgeschreven, nog werkzaam. Therapeutisch falen komt zelden voor, maar het is mogelijk.
De Salmonella-bacteriën die verantwoordelijk zijn voor buiktyfus en paratyfus komen enkel voor bij de mens. De bacterie wordt overgedragen via water of voedsel besmet door geïnfecteerde uitwerpselen van menselijke oorsprong. De belangrijkste oorzaak van ziekten met fecaal-orale overdracht is een gebrek aan hygiëne en drinkwater. Om hun overdracht te vermijden, is het vooral belangrijk om de handen te wassen na fecaal contact en voor het verwerken van voedsel. In ontwikkelingslanden of landen waar het water niet altijd drinkbaar is, moet men opletten met water maar ook met voedsel dat met niet-drinkbaar water is gespoeld.
Er bestaat een vaccin tegen buiktyfus dat vanaf 2 jaar aan reizigers naar endemische gebieden wordt aanbevolen. Vaccinatie biedt geen volledige bescherming en vervangt de voorzorgsmaatregelen ten aanzien van water en voedsel niet.
Buiktyfus en paratyfus: