Nutri-Score en voedingslabels

Last updated on 4-12-2024 by Pierre Daubresse
Waarom bestuderen we de Nutri-Score?
  • De Nutri-Score is een voedingslabel op de voorkant van de verpakking dat consumenten informeert over de voedingswaarde van een voedingsproduct.
  • De Nutri-Score wil consumenten helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes door middel van een eenvoudig en begrijpelijk label met vijf kleuren en letters dat een product scoort van groen of A (meest gezond) tot rood of E (minst gezond).
  • Onderzoek naar het gebruik en de perceptie van de Nutri-Score door de bevolking geeft inzicht in de invloed van het voedingslabel op onze voedingskeuzes.

Hoe doen we dit?

  • Volwassen deelnemers en ouders van 3-9-jarige kinderen werd gevraagd naar hun waargenomen impact van voedingslabels, de bekendheid en het gebruik van de Nutri-Score. Deze werden beoordeeld aan de hand van de volgende vragen: (1) ‘Hoe vaak heeft u het Nutri-Score label in de winkel gezien?’ (2) ‘In het algemeen, hoeveel invloed hebben voedingslabels (vb. Nutri-Score) op wat u eet?’ (3) ‘Hoe vaak maakt u gebruik van het Nutri-Score label wanneer u een voedingsproduct koopt?’ 
  • De vragen over de frequentie waarmee Nutri-Score is gezien in winkels en is gebruikt bij voedselaankopen konden worden beantwoord met ‘nooit’, ‘zelden’, ‘soms’, ‘vaak’ en ‘altijd’. De vraag over de mate waarin voedingslabels (bv. Nutri-Score) invloed hebben op wat iemand eet, kon worden beantwoord met ‘helemaal geen, ‘een beetje’, ‘matig’, veel en ’zeer veel’.

Belangrijkste resultaten

Van de volwassen Belgische bevolking zag 65% de Nutri-Score labels vaak of altijd in de winkel.
Bijna drie op de tien mensen hebben nog nooit wat ze eten laten beïnvloeden door de Nutri-Score.
Ongeveer 39% van de volwassen bevolking heeft de Nutri-Score nog nooit gebruikt bij de beslissing over hun voedselaankopen.

Nutri-Score en voedingslabels 

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de mate van het gebruik van de Nutri-Score en voedingslabels, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De categorieën voor de frequentie waarmee de Nutri-Score in de winkel is gezien en gebruikt bij de aankoop van een voedingsproduct zijn ‘nooit’, ‘zelden’, ‘soms’, ‘vaak’ en ‘altijd’. Voor de eenvoud van de presentatie zijn de niveaus voor deze variabelen hier weergegeven als ‘helemaal niet’, ‘een beetje’, ‘matig’, ‘vaak’ en ‘altijd’.
  • In totaal zag 65% van de volwassen bevolking in België vaak of altijd het Nutri-Score label in de winkel.
  • Voor de meerderheid van de volwassenen hebben voedingslabels zoals de Nutri-Score weinig of geen invloed op hun eetgewoonten (57%) en aankoopbeslissingen (57%).    

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee Nutri-Score labels gezien werden in de winkel, volgens opleidingsniveau, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogst behaalde diploma door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Er is een stijgende trend in het percentage personen op basis van opleidingsniveau die vaak of altijd Nutri-Score labels in winkels hebben gezien. Het percentage stijgt van 55% onder personen met het laagste opleidingsniveau naar 74% onder personen met een middelhoog opleidingsniveau en 76% onder personen met het hoogste opleidingsniveau.
  • Mensen met een laag opleidingsniveau hebben vaker nooit, zelden of soms Nutri-Score labels in winkels gezien.

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee Nutri-Score labels gezien werden in de winkel, volgens leeftijdscategorie, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De meeste volwassenen in alle leeftijdsgroepen hebben de Nutri-Score labels vaak of altijd gezien.
  • Ouders van 3 tot 9 jarigen hebben de Nutri-Score vaak of altijd gezien (74%). Met name 21% van hen zegt het altijd te zien als ze boodschappen doen.
  • Eén op de vijf ouderen heeft de Nutri-Score nog nooit gezien (19%). Dit percentage is in andere leeftijdsgroepen lager dan 7%. 

 

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee Nutri-Score labels gezien werden in de winkel, volgens regio, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het percentage personen dat vaak of altijd Nutri-Score labels heeft gezien in winkels is consistent hoog in alle regio’s, met percentages van respectievelijk 65% en 66% in Vlaanderen en Wallonië.
  • In Brussel zegt 14% van de volwassenen dat ze het voedingslabel nooit in winkels hebben gezien, wat hoger is dan in Vlaanderen en Wallonië.

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee voedingslabels (bv. Nutri-Score) beïnvloeden wat ze eten, volgens opleidingsniveau, België, 2022-2023 

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogst behaalde diploma door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Laagopgeleide groepen laten vaker wat ze eten niet beïnvloeden door voedingslabels, (43%) en gebruiken de Nutri-Score vaker niet bij het aankopen van een voedingsproduct (47%).
  • Hoe hoger de opleiding, hoe waarschijnlijker het is dat volwassenen  wat ze eten vaak of altijd laten beïnvloeden door voedingslabels, of de Nutri-Score gebruiken bij het aankopen van een voedingsproduct.

 

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee ze de Nutri-Score labels gebruiken bij de aankoop van een voedingsproduct, volgens opleidingsniveau, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogst behaalde diploma door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage personen dat het Nutri-Score label nooit gebruikt bij de aankoop van een voedingsproduct is 47% bij personen met een laag opleidingsniveau, 32% bij personen met een middelhoog opleidingsniveau en 31% bij personen met een hoog opleidingsniveau.
  • Er is een stijgende trend op basis van opleidingsniveau onder degenen die zich soms en vaak laten beïnvloeden door de Nutri-Score bij de aankoop van een voedingsproduct. Personen met het hoogste opleidingsniveau zijn meer geneigd om de Nutri-Score te gebruiken bij de aankoop van een voedingsproduct.

Percentage van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee voedingslabels (bv. Nutri-Score) beïnvloeden wat ze eten, volgens leeftijdscategorie, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.

  • Er zijn geen grote leeftijdsverschillen in de invloed van voedingslabels of het gebruik van de Nutri-Score tussen de verschillende groepen volwassenen.
  • Ouderen laten zich vaker niet beïnvloeden door voedingslabels en gebruiken de Nutri-Score vaker niet dan andere leeftijdsgroepen.

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie van het gebruik van de Nutri-Score labels bij de aankoop van een voedingsproduct, volgens leeftijdscategorie, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het percentage personen dat nooit de Nutri-Score gebruikt bij de aankoop van voedingsproducten varieert van 34% tot 39% onder ouders van kinderen, jongvolwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd, terwijl het stijgt tot 48% bij personen van 65 jaar en ouder.
  • Ter vergelijking, het percentage van de volwassen bevolking dat altijd de Nutri-Score gebruikt bij de aankoop van een voedingsproduct is consistent laag over alle leeftijdsgroepen.

 

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder volgens de frequentie waarmee voedingslabels (bv. Nutri-Score) beïnvloeden wat ze eten, volgens regio, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het percentage personen dat zich niet laat beïnvloeden door voedingslabels is hoger in Wallonië (40%) en Brussel (37%) dan in Vlaanderen (31%). Vergelijkbare resultaten worden waargenomen voor het gebruik van de Nutri-Score.
  • Het percentage van degenen die de Nutri-Score vaak of altijd gebruiken is hoger in Brussel en het laagst in Wallonië.

Verdeling van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouders volgens de frequentie waarmee ze de Nutri-Score labels gebruiken bij de aankoop van voedingsproducten, volgens regio, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.

 

  • Het percentage personen dat nog nooit de Nutri-Score heeft gebruikt bij de aankoop van een voedingsproduct is hoog in alle regio’s.

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano: Determinanten van voedingskeuze: Nutri-Score en voedingslabels, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2024, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/determinanten-van-voedingskeuze/nutri-score-en-voedingslabels

QR code

QR code for this page URL