Resultaten van de Nationale Voedselconsumptiepeiling 2022-2023

Last updated on 28-6-2024 by Laïla Boulbayem

Wat eten en drinken mensen in de Belgische bevolking?

De Nationale Voedselconsumptiepeiling brengt de eetgewoonten van de Belgische bevolking in kaart en vormt zo een leidraad voor het voedingsbeleid en de voedingsrichtlijnen van de overheid.

Regelmatig onderzoek is essentieel vanwege veranderende gewoonten. Het eerste onderzoek in 2004 onderzocht de gewoonten van personen tussen 15 en 64 jaar. De laatste enquête in 2022-2023 zal 3.020 deelnemers ouder dan 3 jaar omvatten, plus 1.400 in Brussel en de Duitstalige Gemeenschap. Voor de enquête van 2022-2023 namen 3020 deelnemers van 3 jaar en ouder deel en een extra 1400 mensen uit Brussel en de Duitstalige Gemeenschap.

Gewichtstoestand en eetstoornissen
  • Antropometrie
  • Gewichtscontrole
  • Eetstoornissen
  • Risico op ondervoeding bij ouderen 
Naar resultaten
food habits involvement in meal prep
Voedingsgewoonten
  • Ontbijtfrequentie
  • Betrokkenheid bij de maaltijdbereiding
  • TV kijken tijdens het avondeten
  • Consumptie van buitenhuis bereide voeding
Naar resultaten
Determinanten van voedselkeuze
  • Acties verwacht van de overheid
  • Voedselvaardigheid
  • Voedselzekerheid
  • Factoren die voedselkeuzes beïnvloeden (marketing, apps, voedingslabels) 
Naar resultaten
Achtergrond
  • Methode en sample
  • Vragenlijsten 
Naar resultaten

 

In bijlage vindt u het eerste samenvattende rapport over de nationale voedselconsumptiepeiling 2022-2024 „Gewichtstoestand en gewichtsgerelateerd gedrag bij de Belgische bevolking”.

Hebt u nog vragen over de voedselconsumptiepeiling? Neem contact op met het FCS team.

 

QR code

QR code for this page URL