Bacteriën overgedragen via de voeding en voedseltoxi-infecties

Unitverantwoordelijke: 

Detectie en opvolging van bacteriële besmetting die via de voeding wordt overgedragen naar de mens. Onderzoek en opvolging van voedseltoxi-infecties.

Met gebruik van internationale standaardmethoden analyseren wij voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong, om er bacteriën in op te sporen die een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid. Het is belangrijk dat onze voeding vrij is van dergelijke ziekteverwekkers of pathogene kiemen. Ook door de telling van zogenaamde indicator organismen, dit zijn organismen die er op kunnen wijzen dat een ziekteverwekker aanwezig is, kan men nagaan of onze voeding in hygiënische omstandigheden is geproduceerd en of ze op de juiste temperatuur werd bewaard. In het kader van de gezondheid van de bevolking is het dan ook belangrijk dat deze parameters worden gecontroleerd en dat er wordt nagegaan of de voeding die op de markt wordt gebracht voldoet aan onze nationale wetgeving.

Elk jaar worden duizenden mensen in ons land het slachtoffer van voedsel(toxi-) infecties of voedselvergiftigingen. Wij  analyseren voedingsstalen die mogelijk de oorzaak van dergelijke voedsel toxi-infectie zijn, om voedselpathogenen en hun toxinen op te sporen. Wij analyseren in dit kader ook stalen van humane oorsprong en omgevingsstalen. Dit alles doen wij om de bron van de infectie of intoxicatie te achterhalen zodat er adequate preventiemaatregelen kunnen worden getroffen om verdere infecties of intoxicaties te voorkomen. 

Meer weten

Wij werken vooral in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. We zijn erkend als Nationaal referentielaboratorium (NRL) Voedseltoxi-infecties, NRL Verocytotoxinogene E. coli, NRL SalmonellaNRL CampylobacterNRL Listeria monocytogenes.
Jaarlijks rapporteren wij de Belgische voedseluitbraken aan Europa (European Food Safety Authority, EFSA) en aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Op basis van de verzamelde gegevens kunnen trends in voedseluitbraken worden geanalyseerd, kunnen risicofactoren worden gedefinieerd en kunnen preventieve maatregelen worden genomen, die algemeen kunnen bijdragen tot de volksgezondheid. 

In het laboratorium worden internationaal gestandaardiseerde methoden (ISO) gebruikt voor de detectie en de telling van de verschillende kiemen onder een ISO 17025 accreditatie. Wij onderzoeken ook nieuwe tendensen in onze voeding en de mogelijke risico’s die deze met zich meebrengen. Deze tendensen kunnen worden opgevolgd door fijntypering van de bacteriën. De detectie van virulentiemerkers en fijntypering van voedselpathogenen berust op moleculaire technieken waaronder (q)PCR-methoden, de zogenaamde Pulsed Field Gelelektroforese en Next-Generation Sequencing. Deze methoden worden ook toegepast door het NRL Voedsel toxi-infecties om het verband tussen de patiënt en de voedingsbron in voedseluitbraken te bevestigen. In uitbraakonderzoek werken we nauw samen met humane Nationale Referentiecentra (NRC) (pathogene E. coli, Salmonella, Listeria, Clostridium perfringens en botulinum, Norovirus), maar ook met de eenheden Toxine produceerders en toxinenVirussen overgedragen via de voeding, en de transversale unit voedselpathogenen (Moleculaire databank) voor de microbiële analyse van de stalen bij uitbraken. Wij analyseren ook stalen van humane oorsprong in opdracht van de Gezondheidsinspecties bij uitbraken, dit voor onder meer Norovirus, Bacillus cereus, coagulase positieve staphylococcen, Clostridium perfringens en C. botulinum

QR code

QR code for this page URL