Griepbulletin 20/03/2020 | Het aantal consultaties voor griepsymptomen stijgt

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 20 maart 2020
Last updated on 7-9-2022 by Cassandre Dugailliez

Tussen 9 en 15 maart 2020 hebben 448 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Dat is opnieuw een stijging in het aantal consultaties voor griepsymptomen tegenover vorige week. Deze stijging kan worden verklaard doordat mensen momenteel meer een huisarts raadplegen bij griepsymptomen. De griepepidemie blijft voorlopig wel duren, want het griepvirus werd bij vele mensen nog vastgesteld.

Het aantal gevallen met griepsyndroom blijft stijgen

Het totaal aantal gevallen van griepaal syndroom is in de afgelopen week toegenomen en blijft boven de epidemische drempel. We zien een stijging in elke leeftijdsgroep in Wallonië en Brussel en bij kinderen in Vlaanderen. Deze stijging hangt wellicht samen met een stijgend aantal gevallen van COVID-19 in ons land. De griepepidemie is echter nog steeds erg aanwezig in België en de intensiteit van de griep blijft gematigd.

Wekelijkse griepcurve

Virussen in omloop

Het Nationaal Referentiecentrum Influenza van Sciensano ontving vorige week 31 stalen van uit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In 39% van deze stalen werd het griepvirus bevestigd. De virologische analyses tonen aan dat vooral virussen Influenza A en B in omloop zijn.

COVID-19

De symptomen van Covid-19 en griep zijn gelijkaardig. Mensen die symptomen als koorts, hoofdpijn en hoesten vertonen, worden door de nieuwe richtlijnen opgeroepen hun huisarts te contacteren. Daardoor worden er nu meer gevallen van griepklachten ontdekt.

Ernst en intensiteit: matig

De ernst en de intensiteit van de griepepidemie worden eveneens opgevolgd dankzij een peilnetwerk van 6 ziekenhuizen verspreid over België: 2 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 2 in Wallonië. Zij rapporteren het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties (SARI) bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen van deze patiënten op ter analyse naar Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met bepaalde ernstige verwikkelingen zoals ARDS (acuut respiratoir falen), is iets hoger in vergelijking met de voorgaande jaren. Vorige week werd bij 42% van de voor een acute luchtweginfectie opgenomen patiënten een influenza-infectie gevonden.

Wat moet je doen als je ziek bent?

Heb je koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden)?

  • Blijf thuis
  • Bel je huisarts en vermeld je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar de spoed. De huisarts bepaalt via telefonisch consult of je thuis kan uitzieken of naar het ziekenhuis moet.

De overdracht van griep en andere respiratoire infecties inperken

Om jezelf en anderen te beschermen tegen de griep en het nieuwe coronavirus (Covid-19) kan je volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Was regelmatig je handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte

Blijf op de hoogte van de laatste informatie via www.info-coronavirus.be.

Het wekelijks griepbulletin kan telkens vanaf woensdagnamiddag geraadpleegd worden op de website Influenza van Sciensano.

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL