Urine van 2000 Belgen moet Chlamydia in kaart brengen in België

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 25 juni 2019
Last updated on 5-7-2019 by Daisy Tysmans

Deze week ontvangen 2000 Belgen een uitnodigingsbrief om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek. Met dat onderzoek wil Sciensano in kaart brengen hoe Chlamydia verspreid is over België.

Waarom deze studie?

Chlamydia is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening (soa) in België, maar de gerapporteerde aantallen weerspiegelen niet noodzakelijk de werkelijke verdeling van Chlamydia in onze bevolking. Veel mensen die deze infectie hebben vertonen immers geen symptomen, maar kunnen de seksueel overdraagbare bacterie wel verder verspreiden. Daarom wil Sciensano met dit onderzoek achterhalen hoeveel personen een infectie met Chlamydia hebben en hoe deze ziekte verspreid is over België. De resultaten van dit onderzoek dienen om de preventie te kunnen bijsturen.

Wie kan deelnemen en hoe?

Enkel de 2000 Belgen die een uitnodigingsbrief kregen kunnen aan dit wetenschappelijk onderzoek deelnemen. Deze deelnemers zijn per toeval gekozen. Zij krijgen materiaal toegestuurd om thuis een urinestaal te kunnen afnemen en op te sturen naar het Nationaal Referentiecentrum voor soa (ITG, Antwerpen). Via deze urine kan het laboratorium nagaan of de deelnemer geïnfecteerd is en kan Sciensano de verspreiding van Chlamydia beter in kaart brengen.

U bent niet uitgenodigd voor de studie, maar wenst te weten of u Chlamydia heeft?

Raadpleeg dan uw huisarts, om een Chlamydia-test te laten uitvoeren.

Met vragen over seksuele aandoeningen kan u ook terecht bij:

Meer info over Chlamydia

Meer info over de studie

De resultaten van deze studie worden in 2020 verwacht.

QR code

QR code for this page URL