Vaccinatie tegen humaan papillomavirus beschermt tegen voorstadia van baarmoederhalskanker

Gepubliceerd op: 
maandag, 11 juni 2018
Last updated on 7-9-2022 by Cassandre Dugailliez

Meisjes en jonge vrouwen (15-26) die worden gevaccineerd tegen humaan papillomavirus (HPV) voor ze seksueel actief worden, lopen een zeer laag risico op het ontwikkelen van voorstadia van baarmoederhalskanker.

Tot die conclusie kwamen onderzoekers van Sciensano, het Belgische gezondheidsinstituut, en van Cochrane in een recente studie naar de effecten van vaccinatie tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Daarvoor brachten ze de resultaten uit 26 klinische studies met een looptijd van 0,5 tot 8 jaar samen en onderwierpen ze aan een grondige analyse. Dit onderzoek werd gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematic Reviews. Cochrane reviews zijn een wereldstandaard voor de evaluatie van de doeltreffendheid van medische interventies.

De studie toont aan dat meisjes en jonge vrouwen (15-26), die gevaccineerd worden als ze nog niet besmet zijn met HPV, zeer goed beschermd zijn tegen de types van HPV die in het vaccin zitten en tegen de voorstadia van baarmoederhalskanker die hier mee geassocieerd zijn. Dr. Marc Arbyn, hoofdauteur van het artikel en onderzoeker bij het Kankercentrum van Sciensano: “In de regel zien we dat het beschermende effect kleiner is naarmate de vaccinatieleeftijd stijgt, want dan is de kans groter dat men al in aanraking is gekomen met virus.  Het HPV-vaccin is preventief en beschermt niet wanneer het virus al aanwezig is.”

In ons land lopen er al enkele jaren HPV-vaccinatieprogramma’s die door de Gemeenschappen worden georganiseerd. “De resultaten uit ons onderzoek zijn een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan”, zegt Dr. Arbyn. “Het mag dan wel duidelijk zijn dat het vaccin beschermt tegen de ontwikkeling van de voorstadia van baarmoederhalskanker, we moeten nu kijken of dat effect op langere termijn ook te zien zal zijn in het aantal nieuwe baarmoederhalskankers. Daarom is het net als in andere landen zoals Schotland, Engeland, Zweden, en Australië essentieel dat België een monitoringprogramma opzet om de effecten van HPV-vaccinatie op langere termijn te kunnen opvolgen.”

Via die monitoring kunnen ook bijwerkingen goed worden opgevolgd. “In de klinische studies die we hebben geanalyseerd zagen we evenveel ernstige bijwerkingen bij vrouwen die het vaccin toegediend kregen als bij vrouwen die het controleproduct kregen. De Wereld Gezondheid Organisatie beschouwt HPV-vaccins als veilig”, verklaart Dr. Arbyn. “Toch is het nodig om de veiligheid van het vaccin op langere termijn op te volgen zodat een eventuele toename van zeldzame aandoeningen goed kan opgespoord worden”.

 

Humaan papillomavirus en baarmoederhalskanker

Het humaan papillomavirus is een seksueel overdraagbaar virus dat veel voorkomt bij jonge mensen. Doorgaans slaagt het immuunsysteem er in om het virus te doen verdwijnen. Toch kunnen hoog-risico HPV-types blijven bestaan, waardoor abnormale cellen kunnen ontwikkelen, het zogenaamde voorstadium. Sommige voorstadia kunnen na enkele jaren evolueren tot baarmoederhalskanker, andere niet. Dat is moeilijk te voorspellen.

Verschillende hoog-risico HPV-types kunnen letsels van de baarmoederhals en baarmoederhalskanker veroorzaken. HPV16 en 18 zijn de belangrijkste hoog- risico types. Ze veroorzaken ongeveer 70% van de baarmoederhalskankers ter wereld. Preventieve vaccinatie door injectie van HPV-deeltjes in de spier zet de productie in gang van antilichamen die beschermen tegen toekomstige infecties.

In 2015 trof baarmoederhalskanker 634 vrouwen (bron: Belgisch Kankerregister).

Baarmoederhalskanker cijfers 2015
Title Text: 
Baarmoederhalskanker cijfers 2015

 

Contact

Dr. Marc Arbyn

02/642 54 20

Over Sciensano

contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL