FLAVOURAN - Analyse van genotoxische smaakstoffen in levensmiddelen

Last updated on 10-1-2023 by Jill Alexandre
Projectduur:
januari 6, 2020
-
april 30, 2022

In het kort

Veel levensmiddelenindustrieën gebruiken smaakstoffen om de geur en/of smaak van levensmiddelen te verbeteren of te wijzigen. Smaakstoffen worden echter nauwelijks gecontroleerd, hoewel sommige vermoedelijke genotoxisch of niet toegelaten zijn. Er is een nieuwe analysemethode nodig om een groot aantal smaakstoffen efficiënt te analyseren. De verkregen gegevens worden niet alleen gebruikt voor wetgevingsdoeleinden, maar kunnen ook door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) worden gebruikt voor het uitvoeren van risicobeoordelingen die gericht zijn op kinderen, een gevoelige groep in de populatie.

Projectbeschrijving

Nieuwe methode voor de analyse van smaakstoffen
Het hoofddoel van dit project is de ontwikkeling van een veelzijdige kwantitatieve methode voor de analyse van smaakstoffen voor regelgevingsdoeleinden. Veel analysetechnieken worden al met succes toegepast, maar deze hebben meestal betrekking op zeer weinig verbindingen en/of weinig voedselmatrices en zijn niet naar behoren gevalideerd. Onder deze omstandigheden is het zeer uitdagend en duur om de gehaltes in voedsel te controleren, gezien de grote beschikbaarheid van producten op de markt. Veelzijdige, high-throughput multimethoden kunnen een groot aantal smaakstoffen bestrijken in één analyse en op een eenvoudige en efficiënte manier. 

Voordelen van een veelzijdige strategie
Deze veelzijdige strategie biedt 3 voordelen: 

  • het toepassingsgebied van de samengestelde matrix van de methode kan gemakkelijk worden uitgebreid voor toekomstige onderzoeksthema’s
  • we kunnen snel gegevens indienen na specifieke oproepen van de EFSA zonder de omslachtige stappen van methodeontwikkeling en validatieprocedures te moeten doorlopen
  • voor routinelaboratoria is de methode vatbaar voor accreditatie onder flexibel bereik

Methodeontwikkeling

Om ons doel te bereiken, hebben wij de SAFE-techniek (solvent-assisted flavour evaporation) toegepast en geoptimaliseerd om de smaakstoffen uit de voedselmatrix te isoleren. Deze veelgebruikte techniek staat bekend om zijn zachte en exhaustieve aard van extractie en veelzijdigheid. De selectiestrategie voor de beoogde analyten was gebaseerd op de risicobeoordelingsrapporten van de EFSA, de Europese wetgeving en de chemische klassen van de verbindingen.

Daarna werd gaschromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie (GC-MS) gebruikt als detectietechniek. Het kan honderden verbindingen monitoren met een hoge selectiviteit en gevoeligheid wanneer het werkt in de selectieve ionmonitoring (SIM)-modus. Aangezien de SAFE-techniek tot een vloeibaar eindextract leidt, kan bovendien een full scan (FS) acquisitie worden uitgevoerd, wat waardevol is voor de retro-analyse van andere potentiële vluchtige stoffen die van belang zijn. Deze detectiekenmerken dragen bij tot de veelzijdigheid van de methode wanneer deze wordt gecombineerd met een generieke extractiemethode voor smaakstoffen.

Ten slotte wordt de gevalideerde methode toegepast op een onderzoek van 200 stalen van verschillende soorten voedingsmatrices van de Belgische markt, met de nadruk op bekende Belgische producten, vooral producten die veel door kinderen worden geconsumeerd. Deze methode bevordert een betere controle van levensmiddelen en kan ook worden gebruikt voor de risicobeoordeling van meerdere smaakstoffen met een unieke analyse per staal. De ontwikkeling van een multimethode is dus niet alleen belangrijk voor regelgevende doeleinden, maar ook voor de veiligheid en het belang van de consument.

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL