NRC HPV - Nationaal referentiecentrum voor humaan papillomavirus: monitoring van de impact van vaccinatie op papillomavirusgeïnduceerde kankers

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2016
-
december 31, 2019

In het kort

Aangezien baarmoederhalskanker de op twee na meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd is en elk land volgens de WHO-aanbevelingen een referentielaboratorium voor humaan papillomavirus moet hebben, richtte België in 2016 het Nationaal referentiecentrum voor humaan papillomavirus (NRC HPV) op.

Het NRC HPV is een consortium tussen Sciensano (Brussel), AML (Antwerpen) en het Universitair ziekenhuis van Gent (UZ Gent). Sciensano treedt op als coördinator van het NRC; de moleculaire diagnose voor virusdetectie en HPV-typering worden uitgevoerd bij AML; de next generation whole genome sequencing gebeurt door het UZ Gent.

Persisterende cervicovaginale infecties met bepaalde typen humaan papillomavirus zijn een belangrijke oorzaak van baarmoederhalskanker. Seksueel contact wordt beschouwd als de belangrijkste weg van HPV-transmissie. Meer dan 200 HPV-types werden geïsoleerd en gekarakteriseerd, maar niet al deze types spelen een rol bij baarmoederhalskanker.
 

Projectbeschrijving

De doelstellingen van het NRC HPV zijn de organisatie van een gestructureerd surveillancesysteem voor HPV, waaronder een follow-up van HPV-genotypes bij gevaccineerde en niet-gevaccineerde cohorten (vrouwen < 30 jaar oud), virustests op histologisch bevestigde gevallen van baarmoederhalskanker, op specifieke HPV-gerelateerde gevallen van kanker (hoofd- en halstumoren, anale dysplasie en kanker) en bij 10% van de CIN3-gevallen. Wanneer HPV-negatieve kankers worden gevonden (na negatieve testen met behulp van drie verschillende HPV-tests), worden de stalen onderworpen aan next-generation whole genome sequencing.

Met de introductie van de HPV-test werd zelfbemonstering een geldige optie om vrouwen te bereiken die typisch niet deelnemen aan de klassieke baarmoederhalsscreening. We ontwikkelen gestandaardiseerde procedures voor de verwerking van zelfsamplersystemen (Evalyn en Qvintip) van verschillende (commerciële) testsystemen. We meten de concordantie van verschillende HPV-tests in zelfsamplers.

Sinds 2016 worden 1200 stalen per jaar geanalyseerd voor de follow-up van HPV-genotypes bij gevaccineerde versus niet-gevaccineerde vrouwen (< 30 jaar). De statistische analyse is aan de gang.

In 2018-2019 zal een HPV-ringtest worden ingevoerd en geëvalueerd voor Belgische klinische laboratoria.
 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Bruno Verhasselt
Elizaveta Padalko
John-Paul Bogers
Davy Vanden Broeck

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL