Rabyd-Vax - Ontwikkeling van een plasmid-launched live-attenuated dubbelvaccin tegen rabiës/flavivirus van de volgende generatie

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2017
-
december 31, 2020

In het kort

In het kader van het RABYD-VAX-project, gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie, werken Sciensano, de universiteit van Leuven (KU Leuven, Rega Instituut) en twee andere onderzoekscentra in het buitenland — Animal and Plant Health Agency (APHA, Verenigd Koninkrijk) en Biomedical Primate Research Centre (BPRC, Nederland) — samen aan de ontwikkeling van een multivalent vaccin van de nieuwe generatie tegen rabiës en gele koorts. We verwachten op het einde van het project (2020) een vaccin te hebben dat klaar is voor testen bij de mens.

Projectbeschrijving

Het consortium RABYD-VAX wil een vaccin tegen rabiës en gele koorts ontwikkelen dat als onderdeel van routinematige vaccinaties bij kinderen kan worden toegediend. Dit multivalente vaccin zal zeer effectief, veilig, niet-temperatuurgevoelig, gemakkelijk te produceren en goedkoop zijn en ook zonder naald kunnen worden toegediend. Hiervoor zullen we een volledig nieuwe vaccintechnologie gebruiken die aan de KU Leuven werd ontwikkeld, namelijk PLLAV (plasmid-launched live-attenuated vaccines).

Rabiës is een van de dodelijkste ziekten op aarde, met een sterftecijfer van bijna 100%. Deze virale ziekte wordt op de mens overgedragen via de beet van geïnfecteerde dieren, voornamelijk honden. Jaarlijks sterven naar schatting 59.000 mensen aan hondsdolheid, vooral in de rurale gebieden van Afrika en Azië, waaronder onevenredig veel kinderen onder de 15 jaar. Rabiës wordt beschouwd als een verwaarloosde tropische ziekte en daarom wordt pre-immunisatie voor populaties in endemische gebieden zelden of nooit overwogen. Bovendien worden maar weinigen gevaccineerd als gevolg van de hoge kosten en het feit dat de vaccins voortdurend moeten worden getransporteerd en opgeslagen bij lage temperaturen. Het gelekoortsvirus (YFV) is een door muggen overgedragen flavivirus dat een ernstige en levensbedreigende infectie met systemische bloeding, shock en multi-orgaanfalen kan veroorzaken. Hoewel vaccins al tientallen jaren beschikbaar zijn is net als voor rabiës de menselijke tol van gele koorts hoog, met naar schatting 30.000 mensen die jaarlijks aan deze ziekte sterven. Omdat er voor gele koorts niet snel genoeg voldoende vaccindoses kunnen worden aangemaakt als gevolg van archaïsche productietechnieken is productie op de vereiste schaal problematisch. Daardoor kunnen uitbraken van gele koorts snel oncontroleerbaar worden, zoals bleek uit recente epidemieën in Angola en de Democratische Republiek Congo, waar de volledige voorraad vaccins van de WHO was uitgeput bij een poging tot het vaccineren van de bevolking van Luanda (ongeveer 6 miljoen inwoners). Meer recentelijk heeft het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid melding gemaakt van een aanhoudende uitbraak van gele koorts die in december 2016 is begonnen. Het belangrijkste doel van het RABYD-VAX-consortium is om nieuwe, multivalente vaccins te genereren die kunnen helpen om deze beperkingen van vaccinbeschikbaarheid te overwinnen en de gezondheid van mensen te beschermen.

Raadpleeg de website van het project

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Johan Neyts
Kai Dallmeier
Corinne Vandermeulen
Ernst Verschoor
Willy Bogers
Anthony Fooks
Ashley Banyard

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL