TBVAC2020 - Ontwikkeling van nieuwe hulpstoffen voor vaccins tegen tuberculose

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 2, 2015
-
december 31, 2018

In het kort

Met ongeveer 1,5 miljoen overlijdens, bijna 10 miljoen patiënten elk jaar en tot 2 miljard personen die zijn besmet met zijn causale agens (de bacterie Mycobacterium tuberculosis), blijft tuberculose een grote uitdaging voor de volksgezondheid.

Ons project kadert in een Europees onderzoeksinitiatief, waarbij tal van partners betrokken zijn, met als doel sneller nieuwe vaccins tegen tuberculose te ontwikkelen.

Wij ontwikkelen nieuwe hulpstoffen, gebaseerd op verbindingen die deel uitmaken van de wand van Mycobacterium tuberculosis.

Een hulpstof is een ongevaarlijke stof die echter de beschermende respons die wordt geïnduceerd door de vaccinatie kan verhogen.

Projectbeschrijving

Wij werken actief mee aan het Horizon 2020-onderzoeksproject TBVAC2020 dat meer dan 40 wetenschappelijke teams over de hele wereld samenbrengt.

Dit project wordt gecoördineerd door TBVI (Tuberculosis Vaccine Initiative) en heeft tot doel nieuwe vaccins te ontwikkelen tegen tuberculose.

De wand van Mycobacterium tuberculosis is een complexe structuur die onder meer wordt gekenmerkt door de overvloedige aanwezigheid van glycolipiden, die uniek zijn voor de familie van de mycobacteriën, en die worden gevormd van vetzuren met lange keten (zogenaamde mycolische zuren) verbonden met verschillende gluciden.

Deze glycolipiden zijn belangrijk om de groei van de bacterie, zijn overleving en zijn pathogeen karakter te verzekeren.

Wij bestuderen de activering van de immuunrespons tegen Mycobacterium tuberculosis die wordt geïnduceerd door de infectie door gebruik te maken van synthetische glycolipiden die homoloog zijn met de glycolipiden van Mycobacterium tuberculosis. Dankzij ons werk kon met name het ontstekingsbevorderende karakter van deze mycobacteriële glycolipiden worden aangetoond.

Deze eigenschap maakt deze verbindingen mogelijk interessant voor de ontwikkeling van nieuwe hulpstoffen die zouden kunnen worden gebruikt in nieuwe vaccins tegen verschillende infectieziekten en voor de immuuntherapie bij kanker.

Wij hebben formuleringen van glycolipiden en mycobacteriële antigenen bereid.

De optimale formuleringen zijn getest op hun beschermingsvermogen bij een experimentele infectie met Mycobacterium tuberculosis.

Voor meer informatie over het consortium TBVI en zijn doelstellingen, zie de website van TBVI.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Mark Baird
Johan Grooten
Tom Ottenhoff
Jérôme Nigou
Christophe Barnier-Quer

Financierder

QR code

QR code for this page URL