Sciensano & Acrylamide

Last updated on 12-12-2018 by Jill Alexandre

Acrylamide is een waarschijnlijk carcinogene chemische stof die wordt aangetroffen in producten zoals chips, frieten en sigarettenrook.

Wat doet Sciensano?

Sciensano houdt toezicht op de consumptie van gefrituurd voedsel, analyseert de aanwezigheid van acrylamide in levensmiddelen en onderzoekt de gevolgen van de blootstelling aan acrylamide voor de bevolking.

Leefstijl en chronische ziekten

De dienst „Leefstijl en chronische ziekten” van Sciensano voert een voedselconsumptiepeiling uit die de eetgewoonten van de Belgische bevolking uitvoerig bestudeert.

In het rapport „Voedselveiligheid” van deze peiling wordt het gedrag van de consument en onder meer ook de bereiding van gefrituurde voedingsmiddelen geanalyseerd.

De resultaten van de peiling (2014) tonen aan dat de bereiding van gefrituurd voedsel relatief hoog blijft in België: meer dan een kwart van de bevolking bereidt vaak (1 keer per week of meer) frieten thuis:

  • 15% van de Belgische bevolking geeft aan frieten te bereiden die een licht goudgele kleur hebben
  • 49% geeft aan frieten te bereiden die een goudgele kleur hebben
  • 33% een donker goudgele kleur
  • 2% een te donkere kleur.

Gezondheid en leefmilieu

De dienst „Risico- en gezondheidsimpactevaluatie” van Sciensano werkt samen met de universiteit van Luik en is het nationaal Belgisch referentielaboratorium voor milieuverontreinigende stoffen en stoffen gebonden aan het verwerkingsproces.

Acrylamide behoort tot de stoffen gebonden aan het verwerkingsproces die in voedingsmiddelen worden gecontroleerd door het FAVV.

Consumentenveiligheid

De dienst „Organische contaminanten en additieven” van Sciensano werkt samen met de universiteit van Hasselt om de gevolgen van blootstelling aan acrylamide te bepalen.

In een cohortstudie (statistisch onderzoek dat twee groepen vergelijkt) (ENVIRONAGE, Environmental influence on early ageing), wordt bloed uit de navelstreng bij kinderen net na de geboorte weggenomen voor analyse, zodat de blootstelling van de foetus aan acrylamide in de 3 tot 4 laatste maanden van de zwangerschap kan worden beoordeeld. De kinderen worden daarna gedurende verscheidene jaren gevolgd om mogelijke gezondheidsproblemen te observeren.

Als onderdeel van dit project ontwikkelt Sciensano een methode voor de detectie en analyse van merkers van acrylamide in het bloed (Modified Edman Degradation).

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp