Gist

Gist is een eencellige schimmel. Veel gisten zijn betrokken bij de productie van voedingsmiddelen zoals brood of bier, maar andere kunnen een impact hebben op de gezondheid van mens of dier.

De term gist verwijst oorspronkelijk naar eencellige schimmels die de gisting van dierlijk of plantaardig materiaal kunnen veroorzaken. Deze naam werd gegeven omdat bakkersgist Saccharomyces cerevisae het brooddeeg kon doen rijzen. De uitdrukking omvat vele soorten eencellige schimmels, waaronder Candida, dat bekendstaat om het veroorzaken van schimmelinfecties bij de mens.

Sciensano herbergt een collectie van schimmelstammen (waaronder ook gisten) die van belang zijn voor de gezondheid van mens of dier. Sciensano bestudeert ook infectueuze gisten en hun resistentiemechanismen tegen schimmelwerende geneesmiddelen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp