Sinds midden 2023 neemt het aantal kinkhoestgevallen in België in alle leeftijden toe, voornamelijk in de leeftijdsgroep onder 10 jaar (risicoanalyse 09/2023). Verschillende andere Europese landen ondervinden een soortgelijke stijging (risicoanalyse ECDC 05/2023 (externe link)).
Mogelijke verklaringen voor deze toename zijn het natuurlijke cyclische voorkomen van kinkhoest en de verhoogde aanwezigheid van niet-immune personen in de algemene populatie. Dit komt onder meer door de verminderde boosting van de natuurlijke immuniteit tijdens de COVID-19 pandemie en door het fenomeen dat de immuniteit enkele jaren na kinkhoestvaccinatie begint af te nemen. Ook kan niet uitgesloten worden dat een eventueel verminderde vaccinatiegraad eveneens een rol speelt, al zijn hierover nog geen cijfers gekend en zullen de geplande vaccinatiegraadstudies hierover uitsluitsel kunnen geven.
Het kinkhoestvaccin is veilig en doeltreffend. Zuigelingen vormen de belangrijkste risicogroep voor ernstige infectie, om die reden wordt dan ook aangeraden aan zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest, aangezien de pasgeborene op die manier al beschermd is. Daarnaast is het van belang om de bestaande vaccinatieschema’s van kinderen en volwassenen strikt te volgen.
- Kinkhoest in België: de rapporten en publicaties over de surveillance van kinkhoest in België zijn hieronder in het blok ‘Publicaties’ beschikbaar.
- Kinkhoest in Europa: raadpleeg de website van het European Centre for Disease Prevention and Control (externe link) (ECDC) voor de recentste cijfers van kinkhoest in Europa.
- Kinkhoest in de wereld: raadpleeg het monitoringssysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (externe link) voor de recentste cijfers over kinkhoest in de wereld.