RE-Place lanceert nieuwe initiatieven om het gebruik van alternatieve methoden voor dierproeven te bevorderen

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 10 oktober 2023
Last updated on 10-10-2023 by Cassandre Dugailliez

Het RE-Place team evalueerde welke nieuwe initiatieven kunnen worden gelanceerd om dierproeven verder te vervangen en te verminderen, naast de kernactiviteiten van het project, die bestaan uit het verzamelen van de bestaande expertise over alternatieve methoden in België in één centrale databank. Deze nieuwe initiatieven zijn gericht op het verbeteren van de kennisdeling over alternatieve methoden binnen en tussen organisaties. Ze zijn opgenomen in het overkoepelende actieplan van het Vlaamse Gewest om dierproeven te verminderen.

In 2020 lanceerde de Vlaamse Regering de ‘rondetafelgesprekken’ met als doel een actieplan op te stellen om in dialoog met de sector dierproeven te vervangen, verminderen en verfijnen (3V’s Principe). Tot nu toe hebben 20 organisaties zich geëngageerd om concrete acties te ondernemen om bij te dragen tot dit doel. Deze acties zijn zeer divers van aard en pakken verschillende onderwerpen aan, waaronder de ontwikkeling van (nieuwe) alternatieve methoden, het creëren van nieuwe financieringsmogelijkheden, het opleiden van (toekomstige) wetenschappers en kennisdeling en samenwerking. Alle initiatieven zijn gedetailleerd beschreven in het officiële actieplan dat onlangs door het Departement Omgeving, Afdeling Dierenwelzijn is gepubliceerd.

Het actieplan van RE-Place omvat de organisatie van verschillende evenementen in 2023. Afgelopen juli werd een reeks educatieve webinars gelanceerd die focussen op de ontwikkeling van alternatieve methoden waarbij reeds twee webinars werden georganiseerd. In september werd, voor de eerste keer in België, een gezamenlijk driedaags 3R Symposium georganiseerd in samenwerking met het Innovation Centre 3Rs (IC-3Rs) en het EU-TWINALT Consortium. In november 2023 zullen het RE-Place team en de Vlaamse overheid een studiedag en netwerkmoment organiseren rond het rondetafel-initiatief. Naast de organisatie van evenementen zal het RE-Place team de RE-Place databank blijven uitbreiden door actief contact te leggen met onderzoekers en bijeenkomsten en presentaties te organiseren. De vrij toegankelijke RE-Place databank geeft een overzicht van de bestaande methoden met daarbij de namen van de experten en organisaties die ze hebben ontwikkeld of momenteel toepassen. Door gemakkelijk toegang te verschaffen tot een direct contactpunt, bevordert RE-Place ook de uitwisseling van informatie over deze methoden. Tot slot zal de bestaande vooruitgang op het gebied van alternatieven verder worden verspreid via de RE-Place website, sociale mediakanalen en nieuwsbrief.

RE-Place zal dus, samen met 20 andere organisaties, blijven verder werken en haar activiteiten uitbreiden naar de uiteindelijke vervanging van dierproeven.

Voor meer informatie over het project, surf naar www.re-place.be of contacteer info@RE-Place.be.

 

 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL