In het kort
Tijdens het ZOOIS-project werkt Sciensano aan een actief surveillancesysteem om de mogelijke overdracht van influenzavirussen van dierlijke oorsprong naar de mens te evalueren.
Projectbeschrijving
De Zoönotische Influenza Surveillance (ZOOIS) studie is verdeeld in 2 onderdelen: ZOOIS-sentinel en ZOOIS-uitbraak.
Voor ZOOIS-sentinel bouwen we aan een actief surveillancenetwerk voor mensen die nauw contact hebben met dieren die besmet kunnen zijn met influenza A-virussen. Dit omvat mensen die werken in dierenasielen of vogelopvangcentra of dierenartsen die werkzaam zijn in de varkens- (of pluimvee-)industrie. Binnen elk netwerk worden vrijwilligers geworven om informatie te verzamelen over de deelnemers en zijn activiteiten. Virologische opvolging van de deelnemers gebeurt door (zelf) elke 2 weken een nasofarynxswab af te nemen die wordt geanalyseerd met RT-qPCR.
Bij ZOOIS-uitbraak worden mensen opgevolgd die zijn blootgesteld aan dierlijke influenza. Informatie over de deelnemer en zijn activiteiten wordt verzameld en virologische opvolging vindt plaats door (zelf) elke 2 dagen een nasofarynxswab af te nemen gedurende een periode van 2 weken. De swabs worden geanalyseerd met RT-qPCR. Daarnaast vindt, voor degenen die dat willen, een serologische opvolging van deelnemers plaats door het afnemen van een capillair bloedmonster op filterpapier bij inschrijving en ongeveer 4 weken later, dat wordt getest met een hemagglutinatie-inhibitie test.
Beide studies zijn goedgekeurd door de Ethische Commissie van Erasmus-ULB. Elke deelnemer ontvangt een uniek identificatienummer, waaronder zijn naam en contactgegevens veilig worden bewaard. Alle deelnemers hebben het recht om hun deelname aan de studie op elk moment te beëindigen.