In het kort
Data linkage (of record linkage) is een methode die uit verschillende gegevensbronnen informatie verzamelt die betrekking heeft op dezelfde persoon, familie, plaats of gebeurtenis. Tijdens de COVID-19-pandemie bleken data linkageprojecten zoals LINK-VACC een belangrijke bron van informatie voor epidemiologische monitoring. Hierdoor konden de COVID-19-vaccins na hun goedkeuring continu worden gemonitord om de richting aan te geven voor de volgende fasen van de vaccinatiecampagne. Voortbouwend op de ervaring van LINK-VACC, heeft EPI-LINK als doel een infrastructuur uit te bouwen die de routinesurveillance van infectieziekten in België verbetert. Deze infrastructuur moet gemakkelijk aan te passen zijn en zou kunnen worden gebruikt om de respons te bepalen bij noodsituaties op het vlak van de volksgezondheid.
Sciensano zal het EPI-LINK-project coördineren binnen zijn dienst Epidemiologie van infectieziekten en verantwoordelijk zijn voor het opzetten van de infrastructuur.
Projectbeschrijving
In het kader van het EPI-LINK-project zullen gegevens over infectieziekten zoals Epilabo data 2.0 (Netwerk van peillaboratoria — EPILABO), gegevens van nationale referentiecentra (NRC) (Nationale Referentiecentra voor Menselijke Microbiologie), gegevens over ernstige acute luchtweginfecties (SARI) (Severe Acute Respiratory Infection surveillance) en PediSurv (surveillance van infectieziekten bij kinderen), op individueel niveau worden gekoppeld aan andere gezondheids- en administratieve datasets buiten Sciensano. We denken hierbij aan vaccinatieregisters, sterftecijfers en sociaaleconomische en demografische gegevens. Het project zal proberen surveillancegegevens te koppelen aan relevante klinische informatie en resultaten op basis van het rijksregisternummer van een persoon, om zo een infrastructuur uit te bouwen die de routinesurveillance van infectieziekten in België zal verbeteren. Deze infrastructuur moet gemakkelijk aan te passen zijn en zou kunnen worden gebruikt om in het kader van een pandemie de respons te bepalen bij een noodsituatie op het vlak van de volksgezondheid.
Doelstellingen inzake routinesurveillance
- Nauwkeurigere informatie verkrijgen over de vaccinatiestatus van patiënten
- Oorzaakspecifieke mortaliteit monitoren via een volmacht
- De effectiviteit van vaccins tegen ziekenhuisopname bij luchtweginfecties inschatten
- De effectiviteit van vaccins tegen specifieke infecties en sterfte inschatten
- De gevalsidentificatie van infectieziekten verbeteren
- Sociaaleconomische ongelijkheden in vaccinopname en infecties beoordelen
Doelstellingen inzake noodsituaties op het vlak van de volksgezondheid
- De ernst van de ziekte (ziekenhuisopname en sterfte) en daarmee samenhangende risicofactoren beoordelen
- Vaccinopname, veiligheid en effectiviteit in de echte wereld bepalen tijdens een noodsituatie op het vlak van de volksgezondheid
- Ongelijkheden in vaccinopname en ernst van infecties beoordelen
- Het aantal infecties bij gezondheidswerkers bepalen
- De vaccinopname bij gezondheidswerkers bepalen
Projectonderzoekers van Sciensano
Diensten die aan dit project werken
Partners



