HYPIEND - De impact van hormoonverstoorders op de hypothalamus-hypofyse-as bij gevoelige populaties begrijpen en voorkomen

Last updated on 28-3-2024 by Cassandre Dugailliez
Projectduur:
januari 1, 2024
-
december 31, 2028

In het kort

Blootstelling aan meerdere hormoonverstorende chemische stoffen (hormoonverstoorders) beïnvloedt de ontwikkeling en werking van het hormoonstelsel. Deze interactie is vooral zorgwekkend tijdens de belangrijkste ontwikkelingsfasen, zoals de perinatale periode en de puberteit. Naast onderzoek om meer inzicht te verwerven in de werkingsmechanismen van hormoonverstoorders, test het HYPIEND project het effect van interventiestrategieën gericht op het minimaliseren van de blootstelling tijdens de perinatale periode en de prepuberteit, bv. plasticvrije kantines, bewustmaking over hormoonverstoorders bij ouders en activiteiten met kinderen.

Projectbeschrijving

Het HYPIEND-consortium bestaat uit 14 teams uit Spanje, Nederland, België, Zweden, Polen, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben hun krachten gebundeld om meer kennis te vergaren over de werkingsmechanismen van de blootstelling aan mengsles van hormoonverstorende chemische stoffen (hormoonverstoorders). Ondanks de huidige kennis van de werking van individuele hormoonverstorende stoffen op het  hormoonstelsel, ontbreken er momenteel globale en holistische inzichten over het effect van mengsels op de hypothalamus-hypofyse-as (HP). HYPIEND richt zich op het begrijpen van de effecten van gelijktijdige blootstelling aan meerdere hormoonverstoorders op de werking en epigenetische programmering van de HP-as, om interventiestrategieën uit te werken die de blootstelling en gevolgen voor het neuro-endocriene systeem tijdens de perinatale periode en prepuberteit minimaliseren. Tijdens die perioden zijn kinderen bijzonder gevoelig en heeft blootstelling de grootste gevolgen voor de gezondheid.

In een eerste stap zullen we in vitro, in silico en in vivo analyses uitvoeren, evenals analyses met nieuwe, op organoïden-gebaseerde, orgaan-op-een-chip modellen (OOAC). Deze nieuwe OOAC-technologieën reproduceren de structuur en werking van menselijke organen en weefsels in een gecontroleerde miniatuuromgeving om verschillende functies te kunnen bestuderen, in dit geval de HP-as. 

Op basis van dit onderzoek zullen we twee interventiestudies opzetten, die ernaar streven de blootstelling aan hormoonverstoorders te minimaliseren bij kinderen in de perinatale periode en de prepuberteit. Sciensano is zowel betrokken bij het werk met kinderen in de prepuberteit als bij de beoordeling van het blootstellingsrisico en de risicomodellering gelinkt met hormoonverstoorders. 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Biotza Gutierrez Arechederra

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL