Last updated on 28-6-2024 by Vicka Versele
Belangrijkste resultaten
Smaak, prijs en voedingswaarden worden gezien als de belangrijkste aspecten bij het aankopen van voedsel.
Bijna de helft (48%) van de Belgische volwassen bevolking ziet een biologisch label als een belangrijke factor bij het aankopen van voedsel.
Meer vrouwen dan mannen zien de prijs, voedingswaarden, lokale productie, gewichtscontrole en het biologische label als belangrijke aspecten bij het aankopen van voedsel.
Het percentage mensen dat voedingswaarden, toegankelijkheid, lokale en duurzame productie en biologische labels belangrijk vindt bij het aankopen van voedsel, neemt toe naarmate het opleidingsniveau stijgt.
Waargenomen determinanten van voedingskeuze
Percentage van de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder (inclusief de ouders van 3 tot 9 jarige kinderen) die verschillende aspecten belangrijk vindt bij het aankopen van voedsel, globaal en volgens geslacht, België: 2022-2023
- Deze grafiek geeft de ruwe gemiddelden weer, d.w.z. gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Gewichtscontrole: het gewicht van de deelnemer of dat van andere leden van het huishouden.
- Gemak: bijvoorbeeld kant-en-klare producten, gemakkelijk te bereiden.
- Bijna de volledige Belgische volwassen bevolking (99%) vindt smaak belangrijk bij het aankopen van voedsel.
- Een groot deel van de volwassen bevolking vindt de prijs (87%), de voedingswaarden (84%) en de toegankelijkheid (80%) belangrijk bij het aankopen van voedsel.
- De aspecten die het minst vaak als belangrijk worden genoemd, zijn het gemak en een biologische label (genoemd door respectievelijk 46% en 48% van de volwassen bevolking).
- De grootste verschillen in geslacht worden waargenomen voor prijs (90% voor vrouwen en 83% voor mannen) en voedingswaarden (88% voor vrouwen en 80% voor mannen): een groter deel van de vrouwen dan van de mannen vindt deze aspecten belangrijk bij het aankopen van voedsel.
Percentage van de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder (inclusief de ouders van 3 tot 9 jarige kinderen) die verschillende aspecten belangrijk vindt bij het aankopen van voedsel, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Deze grafiek geeft de ruwe gemiddelden weer, d.w.z. gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Gewichtscontrole: het gewicht van de deelnemer of dat van andere leden van het huishouden.
- Gemak: bijvoorbeeld kant-en-klare producten, gemakkelijk te bereiden.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogst behaalde diploma door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Smaak is een belangrijk aspect, ongeacht het opleidingsniveau. Daarnaast zien we geen duidelijke sociaaleconomische verschillen wat betreft prijs, toegankelijkheid, gewichtscontrole en gemak.
- Daarentegen neemt het percentage volwassenen dat voedingswaarden, lokale productie, duurzame productie en biologische labels belangrijk vindt bij het aankopen van voedsel toe naarmate het opleidingsniveau stijgt.
Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Determinanten van voedingskeuze: Waargenomen determinanten van voedingskeuze, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2024, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/determinanten-van-voedingskeuze/waargenomen-determinanten-van-voedingskeuze