Risico's en gevaren

Hoewel er in België weinig gevallen zijn, blijft tuberculose een belangrijk probleem voor de volksgezondheid dat voortdurende waakzaamheid vereist.

Het probleem van antibioticaresistentie

De bacteriën die tuberculose veroorzaken, zijn in toenemende mate resistent tegen antibiotica. Sinds kort zien we de opkomst van:

  • „multiresistente” tuberculose (resistent tegen de 2 belangrijkste eerstelijnsantibiotica) 
  • „ultraresistente ” tuberculose (resistent tegen de 2 belangrijkste eerstelijnsantibiotica en tegen bepaalde tweedelijnsantibiotica)

In geval van multiresistente tuberculose moet een beroep worden gedaan op behandelingen per secundam intentionem, die langer moeten worden ingenomen, duurder zijn en meer bijwerkingen veroorzaken.
Bij antibioticaresistente tuberculose stijgt het sterftecijfer.

Co-infectie met hiv

Tuberculose en hiv versnellen elkaars progressie. Mensen met hiv die besmet zijn met de bacil van Koch lopen een 20 tot 30 maal hoger risico op actieve tuberculose.

Sciensano helpt tuberculose te bestrijden door een snelle diagnose te garanderen, antibioticaresistentie van bacteriestammen te bewaken en nieuwe vaccins en effectievere behandelingen te ontwikkelen. Het Belgische Officieel Medicijnen Controle Laboratorium (OMCL) van Sciensano is samen met het Europese OMCL-netwerk verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het tuberculosevaccin voordat het op de markt gebracht wordt.

QR code

QR code for this page URL